Wat als er niks verbeterd hoeft?

 

Ouders bellen me pas als er iets flink mis is. Hun dochter gaat niet over, of ze doet zichzelf pijn,  of ze heeft veel te weining zelfvertrouwen. Hun zoon is totaal niet meer gemotiveerd, blokkeert volledig als hij groepsopdrachten moet doen of is voor de zoveelste keer geschorst. Hun dochter is betrapt op roken en heeft verkeerde vrienden. Hun kind respecteert ze totaal  niet en vertelt nooit iets. 

Dat.

Er is in elk geval echt iets mis en ze weten niet meer hoe ze er zelf uit moeten komen. Soms is er al andere hulpverlening geweest, ‘maar ze weet precies hoe ze die moet manipuleren’ of … het heeft in elk geval niet geholpen.

En dat is het dus precies. Dat ‘geholpen’. Want als er iets verbeterd moet, als iemand moet worden geholpen, dan geef je dus automatisch de boodschap:

Je bent (nog) niet goed genoeg zoals je bent.

Een kind wil niets liever dan dat zijn ouders van hem houden. Dat haar ouders trots op haar zijn. Dat er onvoorwaardelijk van haar wordt gehouden.

“Dat DOEN we ook!”
roepen de ouders. En dat geloof ik ook. 100%. Ouders trekken aan hun kind, omdat ze willen dat hij/zij gelukkiger is. En ook een beetje omdat een kind ‘waar iets mee is’ hun kwaliteit als ouders reflecteert. 

ONZIN. Inderdaad. Net zo’n onzin als dat een kind voelt dat het niet goed genoeg is als de ouders hulp blijven zoeken.

Maar ons gevoel wordt niet altijd gesstuurd door zin en onzin. 

Mijn uitgangspunt is dat ieder kind, ieder mens dus, precies perfect is voor dat moment op zijn/haar levenspad. 

Niemand weet hoe de levensweg van iemand anders verloopt. Niemand kan alle obstakels en opdrachten voorspellen.

Ik ga er van uit dat waar iemand nu doorheen gaat, de bouwstenen zal opleveren die voor de rest van zijn/haar leven nodig gaan zijn.

Beetje vaag en ik weet niet of het Waar is. Wel dat het Werkt. 

Als een kind dat bij mij komt voelt en ervaart en hoort dat er niks MIS is, dat ze is waar ze is en dat ze dus de keuze heeft, een bijna oneindige keuze, om haar leven zelf vorm te gaan geven, dan ís er ineens ook veel meer mogelijk. En dan is er openheid, bereidwilligheid, humor, ontroering en kunnen we ook vaak gewoon een praktisch stappenplan maken om met haar dagelijkse hobbels en ‘gedoe der dingen’ om te gaan. Niet vanuit dat het ‘beter moet’, maar dat ze haar lot in handen heeft en wát een rijkdom aan mogelijkheden! Een speeltuin, ineens!

Dus: Doorvoel dat je kind precies perfect is voor waar hij in zijn leven staat.

En dat lukt niet altijd. Er zijn zorgen, er is verdriet, er zijn vragen en er zijn tranen. En er is zo veel meer. Er is een prachtig jongetje dat eindelijk leert zijn mening te uiten. Er is liefde, er is vrolijkheid, er zijn slimme grappen en mislukte goocheltruuks. Je schiet als ouder vaak automatisch in ‘maar ik gun hem zoveel meer en misschien kan hij morgen wel al één stap verder…’ En ook wij hebben soms hulp gezocht. En dat is ook goed; je hebt als ouder nou eenmaal blinde vlekken en er zijn dingen die handiger zijn om te doen en minder handig, dus professioneel advies kan geen kwaad.

Maar het begin is: JIJ BENT PERFECT. WAAR JE NU BENT, HIER, OP DIT MOMENT, IS PERFECT VOOR JOU IN JOUW LEVEN.

Leuk? Soms. ‘Perfect’ betekent niet happy clappy of de wereld is geweldig. Daar heb je XTC voor nodig ofzo. Dat bestaat niet in het echt. 

Dus, kom vooral samen met je kind naar me toe als er dingen vastlopen. Kom samen kijken wat voor toffe toestellen er in jullie speeltuin staan. Leer samen om luchtig met alledaagse shit om te gaan, lach er om en leer dat je elke dag weer kunt kiezen hoe je wil zijn. Vanuit d blik dat er een wereld aan mogelijkheden voor je licht. Vanuit dat je al lang de kracht en de wijsheid en slimheid hebt om te doen at je wil doen. Er is he-le-maal niks mis. Je mag gewoon gaan ontdekken wat er allemaal nog meer is. 

This, now, is perfect for you.

This, now, is perfect for me. Want, lieve medeouders… het handigst is als we er zelf eerst mee gaan beginnen. Dus: Ook wij hoeven niet verbeterd. Ook wij mogen gewoon kiezen welke kracht, welk talent, welke ideeën we gaan inzetten om de toekomst vorm te geven. En dat hoeft niet in één keer goed te gaan! Het is een speeltuin, let’s PLAY! 

 

 

Zelf met je puber aan de slag? – Gratis eDOEbook

Rollende Ogen en
Slaande Deuren

Drie oefeningen om weer lekker in contact te komen met je pittige pubermeid

  • Vaker weer samen lachen
  • Echt luisteren en
  • Echt gehoord worden
  • Meer samen in plaats van ‘zoek het uit’

DRIE GRATIS OEFENINGEN om voor meer contact en meer lol!

BONUS: gratis regelmatig tips en leuke ideeën ontvangen.
(uitschrijven kan altijd!)

 

Pin It on Pinterest